به وسیله قانون گذار وظیفه های بازرسین به عنوان یکی از پایه و اساس اصلی و با اهمیت شرکت های سهامی بسیار گسترده تعریف شده است که وظیفه رسیدگی و تحقیق در رابطه با حساب های شرکت در راس آن ها قرار دارد لازم به ذکر است که بازرس عهده دار وظیفه های دیگری مانند : اطلاع رسانی به سهامداران و مقام های قضایی و ماموریت سرپرستی خاصی که به منظور کنترل وضع کلی و وظیفه های دیگری می باشد.
شرکت سهامی خاص چیست؟
شرکت سهامی خاص شرکت بازرگانی می باشد که همه سرمایه و دارایی آن به وسیله موسسان فراهم می شود و سرمایه شرکت به سهام تقسیم می گردد و مسئولیت سهامداران شرکت به مبلغ اسمی سهام آن ها محدود می شود.
شرایط ثبت شرکت سهامی خاص
- در هنگام تاسیس شرکت سهامی خاص سرمایه شرکت نباید کمتر از یک میلیون ریال باشد و هم چنین شرکای شرکت هم نباید از 3 نفر کمتر باشند.
- سهام شرکت سهامی خاص،قابلیت معامله در بازار بورس را ندارد و نقل و انتقال سهام شرکت،منوط به موافقت مدیران یا مجامع عمومی صاحبان سهام است.در ضمن این شرکت نمی تواند به صدور اوراق قرضه اقدام کند.
- مطابق ماده 4 در شرکت سهامی خاص،مسئولیت هر یک از صاحبان سهام محدود به مبلغ اسمی سهام آن ها است.تمام سرمایه آن باید به وسیله موسسین تاسیس گردد و تعداد شرکای آن هم نباید از 3 نفر کمتر باشد.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت شرکت سهامی خاص
- ارائه دو رونوشت از اظهارنامه کامل شده.
- ارائه دو رونوشت از اساسنامه کامل شده.
- کامل نمودن فرم تعيين نام به ترتيب اولويت نام هاي پيشنهادي و هم چنين فيش واريزي.
- ارائه اصل گواهي بانکي مبني بر پرداخت سرمايه تعهدي(حداقل 35% سرمايه) همراه با فيش واريزي.
- ارائه اصل مجوز فعاليت از مراجع ذيربط در مواردي ثبت موضوع نياز به مجوز داشته باشد.
- ارائه رونوشت برابر با اصل مدارک احراز هويت سهامداران، مديران و بازرسان.
- ارائه اصل گواهي عدم سوءپيشينه جهت اعضاء هیأت مديره، مديرعامل و بازرسان.
- ارائه دو رونوشت از صورتجلسه مجمع عمومي موسسين.
- ارائه دو رونوشت از صورتجلسه هيأت مديره کامل شده.
- ارائه اصل وکالتنامه وکيل دادگستري در صورتي که ثبت شرکت توسط وکيل صورت پذيرد.
شرایط بازرسین شرکت سهامی خاص
بازرسان شرکت سهامی خاص وظیفه دارند تا در رابطه با درست بودن و جامع بودن فهرست دارایی و صورت حساب دوره عملکرد و حساب سود و زیان و ترازنامه ای که مدیران به منظور تسلیم به مجمع عمومی تهیه و تدوین می کنند اظهارنظر نمایند.
در شرکت های سهامی خاص بازرسین این اجازه را ندارند تا به حساب های شرکت دست بزنند و یا آن ها را تدوین و یا تنظیم کنند بلکه وظیفه آن ها فقط سرپرستی و نظارت بر این امور می باشد و در صورتی که حساب ها درست و صحیح باشند نشان دهنده صداقت و راستگویی آن ها می باشد و در صورتی که این چنین نباشد مراحل را با ذکر دلیل به اطلاع مجمع عمومی می رسانند.
گزارش ها و بیانیه هایی که بازرسین بایستی آن را ارائه دهند به شرح ذیل می باشد:
- گزارش افزایش سرمایه ماده.
- کاهش سرمایه ماده.
- ضرورت حق سلب حق تقدم سهامداران.
در صورتی که سرمایه شرکت افزایش می یابد انتخاب نمودن 2 بازرس جزء جدانشدنی تشکیل شرکت سهامی خاص است. یکی از این بازرسین به عنوان بازرس اصلی انتخاب می گردد و بازرس دوم که در اصطلاح به آن علی البدل گفته می شود جایگزین بازرس اول می باشد که در صورت محرومیت از سمت و یا کناره گیری و یا فوت بازرس اول به فعالیت مشغول می شود.
وظیفه این بازرسین بررسی و ارزیابی اطلاعاتی می باشد که به وسیله مدیران و درستی حساب های شرکت ،سود و زیان های وارده ی آن به شرکت وارد شده است و مطابق قانون تایید و تصدیق بازرسین ،اعتبار تصمیماتی می باشد که به وسیله مدیران گرفته شده است. لازم به ذکر است که بازرسین نبایستی با اعضای شرکت هیچ گونه نسبتی داشته باشند.
قانون گذار در رابطه با صلاحیت و سزاواری بازرسین شرکت های سهامی خاص شرایط خاصی را وضع ننموده است زیرا این قسم از شرکت ها از اشخاص معین و محدودی تشکیل شده است و دربردارنده توسعه زیادی نمی باشد.
در شركتهاي سهامي مهم ترین و اصلی ترین وظیفه بازرس قانوني «وظيفه نظارتي بر فعاليتهاي شركت» خصوصا فعاليتهاي هيأت مديره و مديرعامل می باشد.
لازم است که در هر شرکت سهامی یک بازرس وجود داشته باشد (ماده 144 لایحه اصلاحی 1347) انتخاب بیشتر ازیک بازرس به منظور شرکت اختیاری می باشد و هنگامی که حجم امور شرکت اقتضا نماید نتیجه بخش است.
شایان ذکر است که مدت زمان ماموریت بازرس به مدت یک سال می باشد که این انتخاب توسط مجمع عمومی عادی انجام می شود.(ماده 144 لایحه اصلاحی 1347)
پاسخ دادن به :
ارسال با تشکر از ارسال نظر . پس از تایید نظر شما درج خواهد شد